Pyynikki sommarteater

EtusivuSvenska

Varför är Pyynikki Sommarteater så unik?

Tänk om du skulle se en krigsscen på en teater. Mitt i allt flyger ett flygplan över scenen och skjuter på skådesspelarna och strax bullrar en riktig tank genom scenen. Eller inbilla dig att ett fint teatersällskap tar i land vid en brygga mitt framför dig på scenen. Damerna är klädda i sina finaste fjäderhattar och silkeshandskar. Herrarna är klädda i sina dyrbaraste skräddarsydda sommarkostymer, höga hattar och vita promenadkappar.

 

Detta låter som en teaterutopi? Utrymmet och budgeterna är obegränsade och regissörens alla önskemal kan beaktas.

 

Men det är inte frågan om utopi – det är historia. Pyynikki sommarteater har verkligen använt en riktig ångbåt, en krigstank och ett flygplan i sina föreställningar och inte bara som statiska föremål i bakgrunden. Man kan med rätta säga att dessa effekter vore omöjliga att använda i en konventionell teater.

 

Pyynikki Sommarteater är en unik frilufftsteater var Pyynikki parkens gröna stränder ger en fantastisk bakgrund för teaterupplevelserna och allt som händer på scenen.

 

En annan sak som gör Pyynikki sommarteater så unik är det roterande auditoriet som kan svänga i 360 grader. Auditoriet byggdes för 50 år sedan, är det äldsta i sitt slag i hela världen och är i dagligt bruk hela sommaren.

 

Pyynikki sommarteater ger obegränsade möjligheter till en kreativ regissör, fastän det ostädiga sommarvädret ibland kan göra det svårt att genomföra pjäsen ute i det fria.

 

Historia

Tampereen Kesäteatteri grundades år 1948 av 2 visionära skådespelare, Yrjö Kostermaa och Toivo Mäkelä. År 1955 övertog Tampereen Teatterikerho (Tammerfors teaterklubb) administrationen och hela verksamheten. Samtidigt fick teatern sitt nuvarande namn – PYYNIKIN KESÄTEATTERI – PYYNIKKI SOMMARTEATER.

Pyynikki sommarteater har med årena skaffat sig berömd med sina fina och dynamiska produktioner. Teatern har också deltagit starkt i Tammerfors berömda teaterarv och historia.

 

Flere berömda finska regissörer och skådespelare har sammarbetat med Pyynikki sommarteater och sålunda skapat teaterhistoria i Finland. ”DEN OKÄNDA SOLDATEN” av Väinö Linna är den absolut berömdaste produktionen som teatern har framställt genom tiderna. Det är en pjäs om Finlands vinter- och fortsättningskrig och den resonerar djupast i det finska nationella psyket. Produktionen gick i nio somrar och framfördes 372 gånger och sågs av 348,854 åskådare – bland annat President Urho Kekkonen varje sommar. Den Okända Soldaten och Linnas historiska trilogi – Högt under Saarijärvis moar har också framförts av Pyynikki sommarteater och självklart är ju de båda verkliga hörnstenar inom den finska teaterliteraturen.

 

Det roterande auditoriet ritades av arkitekt Reijo Ojanen och byggnaden blev färdig 1959 och renoverades år 1995. 10 år senare byggdes takkonstruktionen, som nuförtiden ger skydd åt åskådarna i det ostädiga sommarvädret, men skådespelarna får fortfarande jobba under den fria himmelen både i regn o solsken. Bara få föreställningar har annulerats på grund av häftiga åskstormar. Det roterande auditoriet har 836 sittplatser och föreställningarna har varit slutsålda redan året i förväg. 3,3 miljoner åskådare har sett Pyynikki sommarteaterns föreställningar.

 

Pyynikki sommarteater har förändrats till en stiftelse och har också förlängt sin sesong intill den senare hösten med friluftskoncerter och eld och ljusspektakel.

 

Flere generationer tammerforssare har under årenas lopp haft mycket att göra men sin fantastiska sommarteater. De är berättigat stolta över den enastående teatern.

 

Pyynikki Sommarteater och du.

Du behöver inte vara rädd för språksvårigheter med Pyynikki sommarteater - teaterspråket är universalt språk och efter att du sett en föreställning på vår teater kan vi garantera att du har upplevt en oförglömlig teaterföreställning. Så - bekanta dig med vårt program och köp dina biljetter i god tid för 2023.

 

Kontakta oss: posti(at)pyynikinkesateatteri.fi.

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito