Pyynikin kesäteatteri

Pyynikin kesäteatteri Facebookissa

Hyvä tietää ennen esitystä

  • Pyynikin kesäteatterin lippuja myydään Lippupisteessä (www.lippu.fi), Kulttuurimyymälä Aplodissa, Pyynikin kesäteatterin toimistolla sekä teatterilla paikanpäällä aina tuntia ennen esitystä. Lue lisää LIPUNMYYNTI-sivulta.
  • Varatut liput tulee lunastaa etukäteen. Yksittäiset varaukset lunastetaan ja maksetaan viimeistään viikkoa ennen esitystä , pienet ryhmät kuukautta ennen esitystä ja isot ryhmät kuusi viikkoa ennen esitystä.
  • Pyörätuolilla liikkuvien katsojien tulee varata itselleen lippu pyörätuolipaikoille. Katsomoon mahtuu max. 8 pyörätuolia, sähköpyörätuoleja vain 7. Varaukset vain Pyynikin kesäteatterin ryhmämyynnistä puh. 010 2292 111.
  • Kesän 2016 näytelmän arvioitu kesto noin 2 tuntia 40 min.
  • KATSOMOKARTTA:
   Katsomon paikat muuttuivat kesällä 2005 katoksen takia. Paikkakarttan saat avattua klikkaammalla alla olevaa kuvaa: 
  • Varmistattehan ystävällisesti etukäteen, että Pyynikin kesäteatterin näytelmä sopii lapsille. 

  • Kuulolaitetta käyttäville tiedoksi, että katsomossamme ei ole induktiosilmukkaa.
  • Ryhmien, jotka saapuvat linja-autolla, olisi hyvä olla Joselininniemessä viimeistään puoli tuntia ennen esityksen alkua, jotta linja-auto saadaan pysäköityä. Myös muiden autolla liikkuvien tulisi huomioida, että parkkitilaa on alueella rajallisesti.
  • Teatterille pääsee keskustasta Tampereen joukkoliikenteen kyydillä
   (
   linja 25, Tahmela).

  • Esityksen jälkeen teatterilta lähtee Tampereen joukkoliikenteen ylimääräinen vuoro keskustaan.
  • Muulloin lähin pysäkki on Scandic Rosendahl. Ylimääräinen bussivuoro keskustaan lähtee Pyynikin kesäteatterilta esityksen päätyttyä.
  • Laukontorilta kesäteatterille pääsee myös Hopealinjan Viikinsaareen lähtevällä laivavuorolla. Laiva pysähtyy pyydettäessä Rosendahlin laivalaituriin, josta lyhyt kävelymatka teatterille. 

  • Väliaikatarjoilut on hyvä tilata etukäteen. Väliaikatarjoilulomakkeen löydät täältä. HUOM! Valitse alavalikosta oikea esityspäivä!
  • Esityksen tallentaminen (kuvaaminen, äänittäminen ym.) on kielletty.

  • Pukeutuminen sään mukaan. Helteillä mukaan kannattaa ottaa vesipullo ja päähine (alkoholijuomien tuominen katsomoon on kielletty). Kun on kylmempää, mukaan voi ottaa lämmintä vaatetta tai viltti.
  • Sateenvarjojen käyttö esityksen aikana on kielletty. Sadesäällä kannattaa varautua sadetakeilla, sillä katsomon 1-8- riveillä saattaa kastua tuulen voimmakkuudesta riippuen.
  • Teatterilla ei ole istuinalustoja. Oman alustan/viltin voi tuoda katsomoon.
  • Muistakaa sulkea matkapuhelimenne esityksen ajaksi.

  • Pyynikin kesäteatteri pidättää itsellään oikeuden hintojen ja ohjelmiston muutoksiin.

  • Teatterilla näytelmän käsiohjelmia myyvät vahtimestarit sekä lippukassa ennen esitystä ja väliajalla. Käsiohjelman voi ostaa myös Kulttuurimyymälä Aplodista sekä teatterin toimistolta, Verkatehtaankatu 11, Tampere.

  • Pyynikin kesäteatterille on esteetön sisäänkäynti
  • Teatterilla on esteetön wc

   


  Esityksen peruuntuminen

   

  on mahdollista ylivoimaisen esteen sattuessa (esim. näyttelijän sairastuminen). Tällöin asiakkaalle palautetaan vain lipun hinta pääsylippua vastaan tai lipun voi vaihtaa johonkin toiseen esitykseen. Ryhmäliput korvataan tai vaihdetaan ainoastaan ryhmänvetäjän kautta.

  Teatteri ei vastaa muista peruutusten tai force majeure -tapausten asiakkaalle aiheuttamista kustannuksista.

   

   


   

  Hyvä tietää Tampereesta

   


   

  Katettu katsomo

  Uusi katos vesikokeessa 
  Pyynikin kesäteatterin uusi katos osoitti kesällä 2005 tarpeellisuutensa, sillä säät vaihtelivat näytöskauden aikana helteestä raekuuroihin. Käytävien siirtäminen reunoille katostolppien vuoksi vain kuukautta ennen esityskautta aiheutti jonkin verran hämmennystä ja ruuhkia. Nyt penkkijärjestys on tarkistettu ja paikat numeroitu uusiksi. Kokonaisuutena katos on erinomaisesti onnistunut sekä visuaalisesti että toiminnallisesti.
   
  Pyynikin kesäteatterin katsomo sai katoksen 
  Alkukesästä 2005 valmistunut katoksen haasteellisen esisuunnittelutyön sekä varsinaisen arkkitehtisuunnittelun on tehnyt Tampereen teknillisen yliopiston rakennusopin ja rakennetekniikan työryhmä dosentti Tuomo Poutanen, professori Kari Salonen, yliassistentti Ari Aalto ja tutkimusapulainen Mikko Lahikainen. Mikko Lahikainen on tehnyt myös koko kohteen toteuttamisen mahdollistavan avaruusgeometrian tietokonemallinnuksen.
  Katoksen suunnittelussa osoittautui haasteelliseksi ensinnäkin sen sovittaminen ympäröivään luontoon ja kesäteatterin tarpeisiin. Katsomon kattamista on vastustettu, koska on pelätty yleisön joutuvan eroon luonnosta ja teatteria ympäröivästä kansallismaisemasta. Katoksen on ehdottomasti sovittava alkuperäiseen puurakenteiseen katsomoon, eikä se saa aiheuttaa kulkuesteitä tai haitata katsomon näkyvyyttä. Ulkotilan tuntu on myös säilytettävä katsomossa. Vaatimuksena katokselle oli lisäksi se, että katos pyörii katsomon mukana. Alkuperäistä katsomoa ei koskaan ole tarkoitettu katettavaksi, mikä osoittautui ongelmalliseksi suunnittelun kannalta. Nykyinen katos on kuitenkin lähes paras mahdollinen, mitä paikalle voidaan kuvitella.
  Toteutunut katosrakennelma sopii harmonisesti vuodelta 1959 peräisin olevaan Reijo Ojasen ja Jaakko Ilveskosken suunnittelemaan maailmankuuluun pyörivään katsomoon. Vastavalmistunut katos suojaa teatteriyleisöä vedeltä ja auringon paahteelta. Se myös parantaa esitysten ääniteknisiä mahdollisuuksia. Katsomon paikkaluku pysyy muuttumattomana 836:ssa, mutta penkkien järjestykseen tulee muutoksia, kun katsomon keskellä olevat käytävät siirtyvät reunoille. Tällä pyritään välttämään aivan reunimmaisten katsojien kastuminen vesisateella.
  Katoksen suunnittelu 
  Katoksen suunnittelu alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten. Alkuperäinen suunnitelma oli kolmella jalalla seisova liimapuukatos, mutta siitä luovuttiin, kun huomattiin, etteivät katsomon perustukset tai palkit kestäisi suunnitelman mukaista katosta. Liimapuukate hylättiin ja uuden suunnitelman mukaan katoksesta tuli satulan muotoon taivutettu kahteen suuntaan kaareva teräsrakenteinen kankaalla peitetty katos. Sen esikuvat ovat Belgiassa sekä Tallinnan ja Tarton laululavoilla. Nämä katokset ovat kuitenkin kiinteitä, toisin kuin Pyynikin uusi katos, joka pyörii katsomon mukana. Puisen tukirakenteen vaihtoehtoa pohdittiin, mutta ajatuksesta luovuttiin lopulta. Uusi katos näyttää dosentti Tuomo Poutasen mukaan insinöörin silmään hyvältä. Pienenä tyylivirheenä hän pitää sitä, ettei katoksessa ole puuta lankun lankkua. Vastavalmistunut katos kuitenkin täyttää kaikki sille asetetut vaatimukset ja yhdistää modernin 2000-luvun teräsarkkitehtuurin alkuperäiseen 50-luvun puuarkkitehtuuriin erinomaisella tavalla.
  Katoksen on rakennuttanut Tampereen kaupungin tilakeskuksen kiinteistökehitysyksikkö. Uuden katoksen teknisen laskennan ja suunnittelun takana ovat A-Insinöörit Oy ja Matti Orpana. Tampereen kaupungin tilakeskus rakennuttajana antoi metalli- ja puuyksikölle käskyn valmistaa teräsrakenne. Myös katsomoa pyörittävä koneisto uusittiin tänä keväänä. Kone on nyt tehoiltaan 11 kilowattia entisen viiden sijaan. Katosrakenne on järeytensä vuoksi ainutlaatuinen. Kehäputki on massiivinen ja osoittautui siksi vaikeimmaksi valmistaa. Se tilattiin Powershaping Oy:ltä Seinäjoelta, jossa se myös taivutettiin muotoonsa. Putki saapui Tampereelle kuutena elementtinä yhdellä rekkakuormalla. Kangaskatteen toimitti Suojasauma Oy Kuopiosta. Katteen pinta-ala on 650 neliömetriä. Koko katsomorakennelmalle tuli katoksen myötä lisäpainoa yhteensä yli kolmekymmentä tonnia. 15 000 kiloa painoa tuli kehäputkesta ja toiset 15 tonnia sen tukirakenteista. Katoksen rakentaminen tuli maksamaan 400 000 euroa.

   

  Katsomon käyttöaika pitenee sekä syksyllä että keväällä
  Katoksen valmistuminen pidentää teatterin katsomon käyttöaikaa. Katettua katsomoa on mahdollisuus käyttää esimerkiksi koulutus- ja asiakastilaisuuksissa sekä muissa juhlissa. Varsinkin syksyn pimenevät illat antavat tunnelmalliset puitteet.